Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Bude šumavský národní park dávat odrazky na zvířata?

Agentury JPP – Jedna paní povídala – a NDK – Novinářská divoká kachna a americká JWG – Journalistic Wild Geese přinesli zaručenou zprávu, že NP Šumava plánuje zmenšit množství usmrcených zvířat na silnicích. Navrhují dávat odrazky vedle silnic, aby zvířata odradila a chodila jinam. Zatímco o tomto aspektu plánu NP Šumava informovala skoro všechna česká média, málo se dostalo ven o tajné dohodě, kterou tato organizace uzavřela s vládou. Já vám tuto zaručenou zprvu přináším na svém blogu.

Jistě snaha odrazkami odrazovat odraditelná zvířata bude efektní, ještě efektivnější bude montovat odrazky na zvířata samotná. Dohoda s vládou, tedy spíše s premiérem Babišem spočívá ve faktu, že premiérovy chemičky vyrobí suroviny na výrobu plastu, ze kterého budou odrazky. Výroba samotných odrazek se svěří OSVČ pí. Zámecké, která provozuje květinářství, a bude moci jako malopodnikatel zažádat o dotaci z EU ve výši 100 miliónů Kč z fondů pro inovace a ekologii, kterou Babišova ministerstva promptně schválí. Ta vybuduje u Šumperku nový závod na výrobu bílých, červených a oranžových odrazek a bude nakupovat výhradně u Babiše.

Park žádá ekologiechtivou veřejnost o pomoc s přichycením značek na vlky a medvědy. Bude se používat výhradně ekologické lepidlo. Dle odborníků by nemělo dojít ke zkroucení potravních řetězců mezi zvířaty. Předpokládá se, že i označkovaný vlk si svou označkovanou kořist najde. Odrazky se budou umisťovat podobně jako na bicyklech.

V případě úspěchu s fází jedna – bezpečnost pozemního provoze – se pak plánuje i fáze druhá, kdy se měla zvýšit bezpečnost provozu leteckého. Z tohoto důvodu by se na většinu stromů montovalo výstražné červené světlo. Samozřejmě napájené zcela ekologickou solární energií, kdy by se panely umisťovaly na kmeny stromů.

Po zprovoznění méně známe známé větve kanálu Dunal-Labe-Odra, Odra- horní tok Vltavy by se pak odrazky umisťovaly i na ryby a jiné říční živočichy. Stejně jako by se umístily na obyvatele všech jezer, aby řidiči vodních skútrů omylem nevjely na nějakého velkého živočicha a nepřišli, chudáci, k úhoně.

Přejeme hodně zdaru. Nebylo by lepší jezdit opatrně?

Reklama