Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Hej, Klausi mladší, říkáte blbosti

Vážený pane Klausi ml.

Jste absolvent matematického oboru na vysoké škole a přesto neschopen přesně myslet. Dokládá to Váš poslední  návrh, který se snaží předstírat, že přináší dobro pro svobodnou výměnu názorů. Domníváte se, že úroveň diskuze stoupne, pokud se nebudou moci mazat příspěvky na internetu. Myslíte si, že každý názor je pravda a měla by být možnost ho vyhádřit. Názory nejsou stejné.

Jak poměrně trefně vyjádřila paní poslankyně Adamová-Pekarová, při vstupu na internetová platformy jako je Facebook, Instagram nebo třeba blog Respektu, uživatel schvaluje podmínky užívání. Myslím, že majitel platformy má mít možnost regulovat příspěvky, které se tam objeví. Představte si, že toto probíhá reálně. Doma na svém dvorku umožním sousedům, aby tam přišli a například vylepili plakát. A já nemám možnost říct, Franto, takové nesmysly mi sem nenos? Facebook není veřejným prostorem. Jen svojí snahou umetáte cestičku pro lži a manipulace. Měl byste navrhnout platformu provozovanou státem. Ne nutit soukromé subjekty nekontrolovat jejich dvorek.

Považme zcela umělý názor, že slunce svítí zeleně. Každý se pohledem na denní oblohu celkem jasně přesvědčí o opaku. Základem kvalitních názorů je pravdivost a k tomu je nutná testovatelnost. Jediná pravda takového názoru, že sluce je zelené, je ta, že je pravda, že ho mám. Nic víc. A takový názor skutečně není potřeba nechat na očích.

Vy ovšem záměrně operuje v prostoru, kde je testovatelnost snížená. V prostoru názorů lidí na politiku jiných lidí. O to je Vaše práce více nebezpečná. Jste chytrý, a přesto záměrně operujete na hraně pravdivosti ke zvýšené senzaci. Tohle dělají jen špatní politici. Vy navíc přidáváte subjektivní hodnocení mnohny objektivních faktů. Musíte tušit, že ani toto nencí cesta, jak se pravdy dobrat. Že by šlo o záměr?

Možná si tohoto všimli i jiní a proto nechtějí, abyste u nich své názory publikoval. Fakt, že názor nemůžete vyjádřit na konkrétní platformě Vám pořád nebere právo ho publikovat jinde. Ale křičet, že je tím uzurpováno celé právo na vyjádření názoru? Až Vás budou zavírat jako třeba Havla, křičte, ale jinak jste prostě uřvánek. A když ne názory, tak chcete upoutat pozornost, že brečíte? Tak tohle je ta taktika? Křičet co nejvíc úplně cokoliv a když se někdo ozve hodně brečet? Tak to je dobře, že se příspěvky mohou mazat a mažou je i občas i Vám.

Krásný den

Petr Lípa

Reklama