Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Jak se stavět k lidem z ISIS, kteří se chtějí vrátit domů. Co s lidmi, kteří pomáhají nepřátelům?

Zahraničních média – zejména britská, německá nebo americká – informují o přání některých členek a členů ISIS vrátit se domů. Británie jedné takové ženě odebrala občanství (https://www.bbc.com/news/uk-47431249). Její muž, který přiznává že aktivně bojoval, vyjádřil přání aby se mohli i se svým dítětem vrátit do Nizozemí. Obecně vzato se jedná o zajímavou otázku. Jak naložit s lidmi, kteří se aktivně zapojili do hnutí, které v Evropě provedlo několik teroristických útoků, které provedlo nespočet zločinů v Sýrii, Iráku i jinde?

Nemají to tyto země lehké. Jejich občané odešli a dobrovolně bojovali za organizaci jež veřejně hlásá nepřátelství vůči jejich původním zemím a dost odporným způsoben naznačovala, jak to bude vypadat, když se dostane k moci. Upálením pilotů. Uřezáváním hlav a jinými brutálními postupy. Myslím, že se tak veřejně přihlásili k této myšlence. Aktivně pomáhali její realizaci. No ale nějak se to nepovedlo a teď se dožadují práv a lidskosti, kterou předtím programově nechtěli projevit.

Vždyť tohle se České Republiky nijak netýká, dá se namítat. Nabízím hned dva argumenty, že bytostně. První je ona Evropská Unie a společný schengenský prostor. Druhým argument je zobecněná rovina tohoto dilematu. Jak se zachovat k lidem, kteří aktivně podporují ideologie, státy nebo prostě myšlenky, které agresivně a aktivně pracují proti nám nebo jejich členové se o to snaží. Pokud existují hnutí, které hlásá agresivitu a násilí proti jiným spoluobčanům dané země a neuznává konvence. Je v pořádku se mít na pozoru. Když někdo na Ukrajině aktivně podporuje Rusko, které oficiálně na úrovni vlády a prezidenta hlásá nepřátelství vůči organizacím, které je Republika členem. Máme bdít? Co s takovým člověkem? Pokud fašisté a neonacisté hlásají agresivitu proti elitám, Židům, černochům a celkem komukoliv, kdo nesdílí jejich víru. Co s nimi?

Demokracie a obecně idea humanismu je slabá vůči aktivnímu nepřátelství, ale nesmí slevit ze svých hodnot. Myslím, že těmi hlavními, které se dají aplikovat, je právo a spravedlnost. Země mají platné zákony. Pokud nestačí, protože situace je nová, je nutné přijmout nové zákony. Třeba Británie – i ČR – zakazuje boj v jiných armádách. Tím je snad dáno, co s člověkem, který aktivně bojoval za ISIS. Kdo jim pomáhal. Kdo bojoval na straně Ruska. Soudit, když se prokáže vina, odsoudit, pobýt ve vězení. Existují pochybnosti v daném případě? Myslím, že potom je nutné ctít presumpci neviny. Ale ani tak nejsou možnosti vyčerpány. Myslím, že pokud se někdo přihlásí k agresivní nepřátelské myšlence, je v pořádku si na takového člověka dávat pozor. Třeba formou sledování. Případy se musí posuzovat individuálně a kolektivně neodsuzovat.

Tato úvaha má jedna slabou stránku a tou je dítě, které se zmiňovanému páru narodilo. To skutečně nic neprovedlo. V případě bývalé Britky je však stále s matkou. Ta učinila svobodné rozhodnutí za něj a v souladu s přenesenou odpovědností rodičů musí nést následky jejich volby.

Co myslíte vy? Jak se chovat k lidem, kteří hlásají nepokrytě nepřátelské myšlenky?

 

 

Reklama