Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Jak se to sem mohlo dostat?

Procházel jsem se podzimní Prahou. Na říjen bylo docela hezky. Moc nepršelo, spíše svítilo slunce. V parku je stále zelená tráva. Listí už značně žloutne. Při jedné takové procházce jsem našel uprostřed parku kuchyňskou houbičku na nádobí. Byla zelená s červeným okrajem s vyříznutým obloukem ze dvou stran, jak už to u houbiček bývá. Byl to jinak uklizený park, nešlo o nějakou divokou skládku domácího opadu. Ani kousek vedle se neválely injekční stříkačky.

Jak se tam asi dostala? Ověřitelných informací je zoufale málo. Houbička ani typický povrch, ze kterého by se daly sejmout otisky prstů a ztotožnit parkového myče nádobí. Může to být mou jistou omezeností, je nová doba a občas se dějí docela zajímavé věci. Nicméně bych si dovolil tuto možnost zavrhnout. Předpokládá to, že dotyčný do parku dopravil i vodu, mycí prostředek, případně i vlastní nádobí. Jako velmi jednoduchá možnost se jeví, že ji tam zanesl vítr z blízké popelnice. Podle pravidla Occamovy břitvy by se bez dalších informací mělo toto přijmout jako řešení, když je tak prosté. Prvně myslím, že toto pravidlo je dost hloupé a bez informací bych byl prostě opatrný s děláním závěrů. Staví na obvyklosti a ano, obvykle se dějí věci obvyklé, ale neobvykle se dějí věci neobvyklé. za druhé jsem se ze zvědavosti kouknul a popelnice nebo kontejnery byly dost daleko. Takže asi ani to ne. Asi.

21. století umí nové kousky, které v Dobrodružství kriminalistiky nejsou. Po pár dnech v parku nemá moc cenu se snažit zjišťovat stopy DNA, protože je, řekněme, kontaminovaná. Záznam z kamer? Ani ty tam nebyly. Takže víme, že víme velmi málo a můžeme jen usuzovat a nechat fantazii volně vrhat nápady. Tak já myslím, že ji tam vytrousila nějaká paní, když šla z nákupu. Pro ostatní houbičky ze sady to byla velká rána a velice plakaly nad ztrátou své kolegyně. Moje žena myslí, že se tam očišťoval nějaký bezdomovec, což je také dost smutné a doufám, že nemá pravdu.

A nejsou to jen houbičky, nad čím se občas pozastavuje mysl. Co jste viděli zajímavého Vy? Napište.

Reklama