Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Jako tenkrát v listopadu 1989

Andrej Babiš, jehož praktiky asi nejlépe vystihla postava Antona Hrabiše ze seriálu Kosmo, má problém vysvětlit, jak to bylo s dotacemi na Čapí Hnízdo. Zatáhl do ostře sledované kauzy vlastní rodinu, ale to mu nebrání obviňovat jiné, když na to upozorňují. Nebo jim dokonce vyhrožovat skrz média, na která má zřejmě vliv i skrze svěřenecké fondy.

Ale že by vyhodil důsledky? Že by, dejme tomu, třeba řekl, ahoj lidi tohle jsem neudělal dobře. To ne. Neodstoupí.

Prezident Zeman ho podporuje a i kdyby mu parlament vyjádřil nedůvěru, navrhne ho znovu. Prezident má jen dva tahy podle ústavy. Pak je na řadě předseda sněmovny. Prezident i předseda sněmovny jsou vazalové Ruska a ani se tím netají. Je potřeba zatlačit na poslance, kteří o tom budou hlasovat.

Pokud by dokázala Sněmovna vyjádřit nedůvěru, znamená to, že existuje většina poslanců, která Babiše nechce. Která si myslí, že praktiky agenta StB, aktuálně není soudní rozhodnutí, které by tvrdilo opak, nejsou v pořádku. Tato skupina musí držet pohromadě. Do zblbnutí opakovat, že toto není u ústavního činitele v pořádku. Nenechat se zastrašit médii, která vyhrožují každému, kdo se jen špatně podívá na jejich vůdce.

Aby se většina našla i při hlasování o důvěře nové vlády. Pomohly by častější demonstrace u poslanců v místě práce a zároveň znovu uvažovat o protestech u nich doma jako během listopadu a prosince 1989. Tento postup je v pořádku, jsou to politici a veřejní činitelé. Protesty musí probíhat bez známek násilí.

Zeman i Vondráček jsou slaboši, kteří se podřídí síle. Je nutné na ně tlačit všemi prostředky. I kdyby měl Ovčáček zase psát o fašistické lůze a MfD vyhrožovat.

 

Reklama