Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Milion otázek, nepříliš mnoho odpovědí

Milion chvilek pro demokracii odvedl mnoho dobré práce. I přes obrovskou snahu antidemokratického tandemu Zeman-Babiš dokázali, že v české společnosti existuje síla, která dokáže spojit občany a vyburcovat. Že se nenechají snahami Dua a jejich přisluhovačů odradit a neupadají apatii. I přes obrovskou asymetrii v možnostech komunikace, možnosti prezentace a financí dokázali na demonstraci před prázdninami přitáhnout přes 250 tisíc lidí. Že se neztratili v kouřové cloně a proti pseudoaférách, které se snaží Babišova média a jiní vytvořit. Spolu s autory vynikajícího článku https://www.respekt.cz/tydenik/2019/42/milion-otazek?issueId=100423 si kladu otázku, co bude dál. Odpověď se, myslím, schovává v cílech, které skupina chce a jaké metody hodlá použít. Česká, evropská i světová historie je plná příkladů a stačí vlastně odpovědět jen na několik otázek.

  • Jakou formou chtějí realizovat vliv dál?
  • Jaké cíle chtějí realizovat a skončí to jen u nich?
  • Jsou ochotni použít i mírné násilí nebo provokace?
  • Co budou dělat, když je budou stále ignorovat?
  • Jak zajistit další financování?

Občanské fórum, Charta 2019 – Doba je vlastně trochu podobná normalizačnímu marasmu. Geront presidentem. Vláda, která mu přisluhuje i bez Ústředního Výboru. Společnost přiškrcená strachem se jen trochu projevit. Nezávislé názory jsou rychle tlumeny křičící, trochu organizovanou menšinou. Strana, která si dělá nárok na výhradní zvelebování státu a neštítí se argumentů davem. Jako třeba když Schillerová argumentuje dopisy před hlasováním o žalobě na prezidenta. Nicméně chvilka pro demokracii ukazuje, že to existuje akční jádro, které je schopné solidně číst situaci. Pokud se podaří vytvořit tyto struktury i na jiných městech – jakože ano – vzniká tím v tuto chvíli neformální í platforma, která svou formou připomíná Občanské fórum nebo spíše Chartu. Historicky šlo o diskusní platformu v případě Fóra a posléze stranu. Zejména důrazem na diskuzi by vytvořili platformu po vzoru – z poslední doby třeba ve Francii Macron – která současnému aparátu chybí. Ten se zaměřuje pouze na zisky, které indikují průzkumy mínění, a neřeší koncepční problémy. Pokud platforma bude široká, umožní protéct mnoha rozdílným názorům. Pro stranu je to neštěstí a hrozí rozpad, jako se to Občanskému Fóru stalo. Civilní platforma to může unést a stranám naopak pomoci.

Podpora jedné nebo více stran – Milion chvilek pro demokracii zasáhl poměrně širokou část populace, která jde napříč stranami a názorovými prodoudy. Na demonstracích je možné vidět Piráty, ODS, TOP09, ČSSD a další. Různé, ale ne KSČM nebo SPD. Je zřejmé, že by pro Milion chvilek pro demokracii bylo nejvýhodnější pobořit hned celou skupinu stran. Vlastně – a teď se asi projeví můj bezbřehý idealismus – se již nějakou dobu mluví o společném postupu a koordinaci mezi všemi stranami, kterým biarchie agenta Kremlu a agenta STB vadí. Milion chvilek pro demokracii by v ideálním světě měl podpořit celé toto uskupení, pokud se jej jen trochu podaří přivést k životu. Já pevně doufám, že se strany nakonec dohodnou na úzké spolupráci. Že ODS se i přes procenta, která má podle průzkumů spojí s ostatními, a ne nutně pod svojí hlavičkou. Že Piráti, kteří by vlastně měli být mladými z ODS, TOP09, Lidovců a dalších se stanou skutečně státotvornou stranou a ne jen uskupením mladých, kteří bez celkové vize kritizují. I když celkem dobře a věcně. Aby se zahladily rozdíly, na kterých teď ani trochu nezáleží – jestli se třeba shodnou na podpoře manželství s páry stejného pohlaví. Je potřeba aby vznikla ne nutně koalice, ale nějaká platforma národní jednoty, jako třeba v Tunisku, když se zbavovali zkorumpované vlády během tzv Arabského Jara. Milion chvilek pro demokracii by mohl sehrát třeba i podobnou organizační úlohu jako měla Masarykova Maffie, která také šla napříč názorovými proudy. Zeman by tu byl starý mocnář, kterého je potřeba se zbavit. Pevně doufám, že se nerozodnou jít cestou vlastní strany a dále drolit demokratický blok.

Měkká síla, další demonstrace – Pevně doufám, že touto cestou se nevydají. I přes obrovské davy lidí na Letné je zřejmé, že Babišem, který je jejich primárním cílem to nehne. Demonstrace jsou hezké, ale jak dál? Demonstrovat každý víkend jako například teď v Hongkongu? Pořádat semináře o významu základních pilířů demokracie? Bylo by škoda se upnout jen na jeden cíl, pokud už existuje platforma a má vliv. Nicméně edukace je vždy pomalá a málokdo o ni stojí. Určitě by ale pomohlo mít několik anti-Zemáků, které by jezdili po krajích a burcovali, organizovali diskuze a další. To nikdy neuškodí, ale stojí to peníze.

Blokády? Zdemolované obchody? Hořící parlament? – Jestli je něčím Sametová revoluce v bývalém Československu unikátní, je  to absence jakéhokoliv násilí. I v Německu tekla krev. Ceausesca v Rumunsku zastřelili. Možná je potřeba trochu přitlačit. Není to ani rok co v Arménii vyměnili premiéra. Bez voleb po sérii pravidelných demonstrací. Nezastavilo se to ale jen u demonstrování. Bylo potřeba zkorumpovanou vládu přesvědčit o vážnosti úmyslů a ochotě nevyhnout se konfrontaci. Mělo by to být varováním pro naše Totalitní duo, že se něco takového děje na hranici jejich oblíbeného Ruska. Je nutné si ovšem uvědomit, že i blokády jsou vždy dvojsečná zbraň. Je možné pak vždy tvrdit podívejte, jak jsou agresivní. Oblíbeným sportem je pak demolování parlamentu, ke kterému v poslední době došlo třeba v Makedonii, zase Hong Kongu a v několika státech Jižní Ameriky.

Pozor na Robespierra a Napoleona – Jako se to nestalo – aspoň to dle veřejných dostupných informací vypadá – Občanskému Fóru, pevně doufám, že se to nestane i jim. Nemělo by dojít k tomu, že úzká skupinka se nakonec pokusí prosadit své názory za každou cenu. I ona slavná Francouzská revoluce požrala svoje děti a vládl pak teror případně císař, kdy se původní humanistické ideály zcela vytratily. Je důležité, aby pokud uskupení dosáhne hlavního cíle, tj. Babiš pryč – se rozpustilo nebo přeměnilo na politickou stranu nebo viz výše.

Ignorovací taktika – Zeman s Babiše v tuto chvíli hodně sázejí na taktiku ignorování. Nic se neděje, je to jen ukřičená menšina. Domnívám se, že pokud se strany a jejich voliči nerozhoupu alespoň k nějakém u názorovému spojení, tak jim to vyjde. Nastapen tu analogie Maďarska. Tato taktika slavila úspěch v mnoha zemích. V extrému je možné ji vidět třeba ve Venezuele. Vypadá to, že pokud situace zajde až do takového extrému, je jedinou zbraní násilí. Nutnost se proti takové vládě bránit třeba s puškou a Molotovem na barikádách. Zde ovšem zatím nejsme. Nicméně je to z pohledu B+Z skvělá možnost, jak zvýšit míru frustrace a apatie v jejich názorových oponentech. Nicméně na nutnost ozbrojené revoluce to teď myslím nevypadá. Bylo by ovšem škoda takovou možnost předem vyloučit, zejména pokud by se začalo do pokojných demonstrantů střílet.

Pevně doufám, že Milión chvilek něco zajímavého vymyslí. Základní kontury jsou ovšem poměrně dané. Možnosti jsou poměrně omezené a hlavně nákladné. Pevně doufám, že pokud vám Totalitní Duo vadí, tak je podpoříte. Pokud by každý návštěvník z Letné, kterých podle T-Mobilu bylo 283 000, dal aspoň stovku, je to už pořádná kupa peněz na inzerci. Bylo by zajímavým testem nezávislosti MF Dnes, Lidových novin a dalších z Babišovi stáje, pokud by inzeráty na podporu Milionu chvilek a proti Babišovi vycházeli zde. Volete strany, které chtějí aspoň trochu hovořit o faktech a ne o dojmech. Volte strany, kterým je cizí extremistický postoj, ke kterému se hlásí i ANO a je devizou SPD nebo KSČM.

Reklama