Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Mynářův zvací dopis

Nebývale zajímavým směrem se vyvíjí kauza hradního kancléře Mynáře. Podle zdrojů, které Aktuálně a Respekt získalo, stál za vším hrdina lidu Mynář. Článek jsem nečetl, převyprávěla mi jej žena, když jsem uspával svého šestiměsíčního syna. Ten je tak roztomilý. Než usnul, měl jsem čas přemýšlet. Jeho obsah nechci hodnotit, protože mi to nepřísluší. Ohodnotím tady kauzu.

Už jen náznak, že Hrad si vlastně přípisem k dopisu tak trochu přisadil k výhružkám čínského odporného režimu, který se nezahanbuje vraždit, mučit politické vězně, lhát i o tak závažných věcech jako je koronavirus a nechává ostatní země podepsat nevýhodné obchodní smlouvy, které z nich de facto dělají vazaly, je odporný. Ale co čekat od Hradu, který má v této zemi tak dobré kamarády. Třeba Hrad doufá, že mu Číňané postaví kanál a ponese jeho jméno. Vlastně trochu doufám, že jestli si za to nechal něco slíbit, tak to stojí za to. Třeba mu po smrti postaví aspoň pomník nebo mauzoleum. Těžko říct, co chce. Krev pražské kavárny?

Možnost, že by snad někdo z Hradu si tento dopis objednal je, dle mého názoru, již za hranou zrady, případně velezrady. Kdy v historii naší republiky se objevil jiný dopis, který byl indikací měnících se poměrů a je všeobecně považován za zradu národa? Ale ano, jistě. Zvací dopis z roku 1968. Myslím, že se Mynář zařadil po bok hrdinů jako je Indra, Kolder, švestka, Kapek a Biľak.

Je imperativem, aby se vyšetřilo, jak přesně to bylo a kdo za tím stojí. Je to jen nezávislá akce Číny? Takže takhle postupovali proti předsedovi senátu? Zasahovali do našich záležitostí? Možná by bylo dobré se ve strategických věcech na ně nespoléhat. Od komunistů moc dobrého nepřijde. Možná by stálo za to třeba nepodporovat obchod s touto zemí, ale to by se asi nehodilo šedé eminenci Kelnerovi.

Byl to Mynář? Sám o své vůli? Jeden ze svalů na krku, co kroutí Zemanem? Prý si odrhuje od úst, aby sirotci ze Sýrie a jiní uprchlíci v nouzi měli co jíst, si dovolil sám postupovat ve věci zahraničních věci suverénního státu. Logika naopak napovídá, že to asi o jeho vůli nebylo.

Takže to bylo na přání hradního pána? Bez souhlasu parlamentu nebo vlády nebo aspoň ministra zahraničí? Třeba si nenechal slíbit kanál, ale dovedl bych si představit, že s ohledem na dřívější výroky o novinářích, kavárně a opozici za něj Číňani udělají špinavou práci. Těžko říci. Nicméně jen náznak, že se něco takového mohlo stát volá po vyšetření.

Reklama