Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Mauzoleum Karla Gotta

Úmrtí Karla Gotta je samozřejmě ztrátou pro většinu lidí, kteří zapomněli, že tato ikona šla na ruku komunistům a pomáhala držet při životě jejich podivný režim. Ponechme stranou, že většina jeho písní byly česky přetextované hity ze Západu. Zůstal svůj, že. Nicméně, pokud se už stalo a organizují se pocty, jako by šlo o největšího umělce za poslední století, organizátoři měli myslet trochu koncepčně a událost přesunout někam jinam.

Proboha, proč Žofín? Vždyť v okolí není nikde metro a dokonce se musí odklánět tramvaje. Mohla se využít aréna na Českomoravské, kde by davy mohli využít metro a blízké nádraží. V okolí je dost parkovacích míst a tramvaje také, takže by proud lidí lépe protékal Prahou. Zaledovaná hala by navíc umožnila uchovat Mistra po delší dobu stále čerstvého a klanět se dalo celý víkend. Konec konců by se tam dalo i posedět a VIP fandové by mohli vyjádřit svůj smutek ve skyboxu se sushi. Poháněči, kteří mají za úkol urychlit pocty a omezit postávání, by mohli skvěle využít ledu a posouvat klanějící se s mnohem větší ladností a menším třením. A lidé, kteří se přišli na skoro Boha podívat i po jeho smrti, by mohli mít brusle a obkružovat jej jako muslimové Kabu. Takhle se budou všichni zbytečně namáhat a dřít. Těch pár lidí, co chodí na ligový hokej i mimo playoff, by to určitě vzali s klidem hokejových hooligans. Případně by se hokej mohl hrát s Mistrem místo obvyklé škodovky v rohu, aby tato část společnosti věděla, kdo že to skonal.

Rozhodně by se nemělo zůstávat při zdi a mělo by se jít ve vyjádření národního smutku ještě dál. Bylo by jen malou ekonomickou ztrátou, pokud by se hokejová multifunkční hala přeměnila na mauzoleum po vzoru Lenina na Rudém náměstí. Divím se, že to nenapadlo ani prezidenta ani premiéra. Promarněná příležitost. Přijde mi to jen proporční k Mistrově uměleckému vlivu a stopě, kterou zanechal na duši národa a všech, kteří museli jeho hity poslouchat a nemohli se před nimi schovat. Přejmenovat letiště? To je nic. Zlín by se mohl alespoň z části vrátit ke komunistickému jménu. S Gottwaldem se to nepovedlo, ale Gott, to je pecka. To klapne. V Praze by se nabízelo přejmenování stanice nejbližší Bertramce, kde Mistr bydlel. V nebi je od Anděla ke Gottovi už jen kousek.

Lidi neblbněte.

Reklama