Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Příští CzechTek na pozemcích Agrofertu prosím

Když hrajete hru a prohráváte,
tak je hloupost si na protivníka zoufat,
nebo ve štěstíčko a náhodu doufat,
protože mnohem více možností máte.

Se chcete zbavit premiéra, kterým pohrdáte?
Myslíte, že stačí jen do bubnů bouchat?
Postavit na náměstí milý houf ať
křikem vyděsí, že jak stát rozkrádáte.

Myslíte, že Pravda a Láska bude stačit?
Vždyť se všem s týmem od srdce zasměje,
když se na něho nebude silně tlačit.

Provokovat ho až neví, co se děje.
Až policie někoho zabije. Mračit
bude se, že krást neměl. Je naděje.

Ne, že bych někomu přál smrt. Ale rád bych tímto politicky laděným sonetem (v kvantitativném hexametru) řekl, že premiér si z demonstrací nic nedělá. Je doopravdy nutné dělat i něco jiného. Ano, podporuji mírumilovné snahy přemluvit souseda, aby ANO nevolil. Určitě je nutné a potřeba, aby opoziční strany spolupracovaly. Je zcela nutné, aby ideálně všechna nebabišovská média dokola točila jako kolovrátek témata, že Babiš – když neoprávněně čerpá dotace, tak krade? Případně, že zneužívá instrumenty a instituce státu k obraně Agrofertu proti odebrání dotací. A jestli nebyl ve střetu zájmů, tak teď je to, dle mého názoru, jeden fakt velký.

Opravdu je nutné se kouknout do světa, jak probíhají demonstrace tam. V Arménii, ve Francii, v Chile, ve několika státech Střední Ameriky, v Hong Kongu a na mnoha dalších místech se aspoň něco stalo, protože lidé udělaly více, než jen stály s bubny na náměstí. Milion chvilek dělá, co může, ale proti cynickému premiérovi, který zneužívá stát pro svoje obohacení, nebude stačit jen postávat a křičet.

Je potřeba, bohužel, vytvořit realitu, jako to dělá on, jeho marketingový tým, jeho noviny a jeho strana. Další student Šmíd by určitě pomohl. Ideálně by k jeho zabití mělo dojít během nějaké protibabišovské demonstrace z rukou státních orgánů, které Babiš řídí. Nebo aspoň nějaký CzechTek 2, který by Babiše rozzuřil do běla. Nechcete se někdo obětovat? Je to pro dobro věci. Možná to udělám sám.

Poměrně originální taktikou by skutečně bylo se zaměřit na věci, které by štvaly Babiše osobně. Demonstrovat i u něj doma, aspoň občas. Omylem poničit nějaký majetek Agrofertu by pomohlo vyvolat potřebnou reakci Babiše a potom i médií.

No anebo si prostě přiznat, že tohle bitva se na pár let prohrála. Že aktivistická občanská společnost je pěkná věc, ale pokud si premiér je schopný koupit 30% hlasů a nikoho před tím nenapadlo udělat právní rámec, který by tomuto zabránil, tak prostě i vyhrávat bude. A pokud mu to dovolí nervy, tak prostě bude vládnout dál a my se můžeme stavět na hlavu. Nicméně pokud budeme chodit na náměstí a budeme jako beránci, tak ho nic nepřesvědčí, aby se něco změnilo.

Možná, že Pravda a Láska nejsou úplně všechno, co je potřeba.

Reklama