Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Ruské lži. Proč si kvůli tomu dělat starosti?

Aneb polemika s D. Klimešem, https://nazory.aktualne.cz/komentare/bida-ceskeho-antiputinismu-proc-je-kreml-zbytecne-na-koni/r~406e47f4d4d711e984c6ac1f6b220ee8/

Panu Klimešovi dělá starost, a dovolte mi jeho dlouhý komentář stručně přetlumočit, že Rusko má díky chabé úrovni místních politiků při řešení ruského trollingu a jiných dezinformací další náboje pro svou palbu. Že česká politika, zejména to lokální, není sto reagovat na jejich propagandu a lhaní. Že kdykoliv se Rusko ozve a nařkne někoho z fašismu a neúcty k osvoboditelům, tak je nutné se chytit za hlavu, protože teď diskuzi vyhráli a není možné nijak pokračovat. U nás šlo o Koněvovu sochu, autor pak zmiňuje další ukázky a sám pak přiznává, že ruský trolling je modus operandi.

Mě to vrásky nedělá.

Současná ruská vláda lže a dokonce to veřejně přiznává. Třeba Putin to řekl cca rok po anexi ukrajinského Krymu. Ze stránek NATO je možné se proklikat na pasáž na vládních webech, kde se jasně říká, že jsme jejich nepřátelé. Oni se tak nazývají a my je tak musíme vnímat. Proč bych si měl dělat větší starosti, než že náš nepřítel o nás zase vykládá hlouposti? Možná víc by mě znepokojilo, kdyby Putin nebo někdo z jeho vlády řekl, víte, on ten Kolář má vlastně pravdu; to je ale chytrý chlap; tak my to přestaneme řešit.

Mě dokonce ani neznepokojuje argument, že Rusko je osvoboditel, který zachránil půl Evropy před fašismem a nacismem. Třeba někteří západní historikové – psal o nich třeba Respekt – tvrdí, že o žádné osvobození nešlo. Já tento postoj také zastávám. Kde byla sovětská armáda, nebyly svobodné volby s čestnou výjimkou Rakouska, které ale muselo zůstat aspoň neutrální. Náš Beneš šel Rusům dost na ruku: v Moskvě si dohodl obnovení Československa se Stalinem; zrušil nesilnější prvorepublikovou stranu, agrárníky, ale do Národní Fronty vzal komunisty, kteří před rokem 1938 silní nebyli. Omezil svobodné podnikání a celkem dost vlastně připravil půdu pro další reformy po únorovém puči. Je nutné si také připomenout obrovské ztráty na životech, které Rusové měli. Ne všechny jsou chybou nacistů, ale také špatného ruského vedení a neúcty k jednotlivým životům. Takže ano, porazili nacisty a zároveň si při jejich porážce vytvořili systém satelitních států v celé východní Evropě. Jen Tito si dovolil vzdorovat. Polsko, NDR, Bulharsko, Rumunsko, Albánie a my ne. Určitě je dobré připomenout, že SSSR ty Němce porazili spolu s USA a dalšími spojenci. Třeba pamětní deskou. Ale je nutné brát v potaz, že si tím také dopomohli k o něco většímu impériu a trvalo to 40 let, než se něco změnilo.

Pan Klimeš pak třeba uvádí příklad neznámého vojína, kterého Estonci přesunuli na tallinnský hřbitov. Tady je skvěle vidět, že Rusko si svůj postup ladí již dlouho. Efekt v Estonsku byl o dost větší, protože tam žije cca třetina Rusů a celkem má stát jen 1 milión obyvatel.

Jestli něco, považuji za nutné, tak naopak se snažit Rusy provokovat co nejvíc a hromadně a pokud možno jako celé NATO. Co udělají? Vznesou 538. vážné varování putinovské vlády? Vyhlásí nám válku? Nebo co jako? Ať si řvou.

Úplně nejlepší je se neposrat. Oni nebudou dělat nic jiného než lhát a prudit. A úplně nejlepší je si stát za svým názorem a neohnout se jen proto, že nám nepřítel hrozí.

Reklama