Reklama
 
Blog | Petr Lípa

Zdravý demokrat Zeman

Náš prezident Zeman
Zdravý? Spíše pijan.
Možná vlastně křupan.

Schová se do Lán
Na výročí bude sám
Ten demokrat, velikán.

Zemi chce vzít zpět
Dát ji Kremlu hned
Za pár divných vět

Slavný by chtěl být
Pomníky, slávu mít
Ale svobodu vzít.

Zeman se bojí, že se mu nepodaří vybudovat režim podle Putinova nebo Orbánova vzoru. Neustále útočí kolem sebe a útoků přibývá na všechny, kteří jemu nebo jeho suitě. Kope kolem sebe, protože slibované investice s Číny se vytratily. Útočí na chytré a nezávislé lidi, kteří mu odporují v názorech. Společnost se nepodvolila a místo apatie, která se rozprostřela v Rusku – ale i to se mění v poslední době – se vyburcovala společnost a více než dříve se jí dá říkat občanská. Nevzbuzuje strach, jak se asi pokoušel vzbudit svým kouskem s pálením červených trenek. Bojí se většiny lidí, protože zbaběle zůstane doma a nezúčastní se žádného shromáždění k 30. výročí Sametové revoluce.

Útočí na generála ve výslužbě Petra Pavla. Dle jeho staršího vyjádření neexistuje demokracii, kde by se generál stal prezidentem. Uvedl bych dva státy. USA, kde se po válce stal prezidentem Eisenhower, a Francii, kde to byl de Gaulle. Historicky se pak dokonce generálové mohou stát zakladateli královských dynastií, jako byl třeba ve Švédsku Bernadotte, který byl jinak opět z Francie. Tvrdit tedy, že generálové se stávají prezidenty jen v Jížní Americe, jak Zeman řekl tento týden, je při nejlepší vůli docela mimo. A to by člověk řekl, že mu ten rekondiční pobyt zlepší kognitivní funkce. Shodou okolností ze všech tří byli dobří prezidenti, resp. panovníci. Po zabijačkovém obědě, ovar k Ovaru, pak přihodil, že nerozumí politice a ekonomii. Jistě on, našeho srdce šampion Zeman, je odborník na všechno a zejména znalce bonmotů. Škoda, že už si nevzpomíná, že v roce 1989 věděl o politice prd i on a ekonomii praktikoval značně teoretickou, protože všechnu moc měl lid, resp. KSČ. Davy tenkrát zaujal svými statistikami, jak je na tom Československo špatně. A pak už se mu dařilo zaujmout jen skandály typu Bamberk nebo Peroutka. Petr Pavel je jako generál skvělý manažer, umí mluvit a má charisma. To by byl prezident. Zeman, prakticky chromý stařec, který nedokáže projevit úctu lidem a postavit se při projevu na výročí založení Československa. Pokouší se zmást veřejnost špatně naaranžovanými fotografiemi, kde lyžuje po vzoru Putina, který do půl těla jezdí na koni. Náš má aspoň ty běžky. To je náš prezident. Zveřejní část zdravotní dokumentace, ale dle odborníků toto neodpovídá zdravému člověku. Hmm,

Nemůže se vyrovnat s faktem, že šéf BIS Koudelka je úspěšný při odkrývání agentů jím milovaného Ruska. Tak dělá naschvály, aby ukázal, kdo je tady tím autoritářem, kterému máme lézt do zadku. Nejmenuje ho generálem, a to už čtyřikrát v řadě. Jistě si tím získá úctu horních deseti milionů národa českého. Mstivý geront, který by moc chtěl být populární, ale vlastně mu to nejde moc dobře. Vždyť ani ty volby jimiž se neustále snaží zvýšit svou legitimitu vyhrál jen o pouhých 150 000. Tak dlouho se pokoušel posmívat a ponižovat část svých odpůrců až výsledek je, že si ho málokdo všímá. Vzbuzuje hlavně smích a lítost. Rád by uplatňoval neformální vliv na soudce, poslance, úředníky. Ale jde s ním od desíti k pěti. Je to loutka Kremlu. Putin zatahá za provázek a Zeman řekne třeba něco o Novičoku nebo proti vlastním bezpečnostním složkám. Vlastizrádce? Rád dává průchod právnímu řádu. Zejména, když zmíní, že by stejně udělil abolici Babišovi, kdyby náhodou vrchní žalobce Zeman v kauze Čapí hnízdo obvinění vznesl. Ctí ústavu a jmenuje ministry i celé vlády vždy dle litery i ducha nejvyššího zákona a vůbec nikdy by ho nenapadlo nechat vládnout vládu bez důvěry.

A co je hlavní, pokud se objeví nějaký skandál, kde o figuruje, je možné se spolehnout, že vše vystětlí a nebude si přisazovat. Případně se ani nebojeví nějaký jiný, ještě horší na odvedení pozornosti.

Je to charakter. Vskutku demokratický duch ve zdravém těle. Nebyl by Petr Pavel lepší?

 

Reklama